HomeSajtószolgálat2014 sajtóanyaga

MVSZ: Búcsú a 2014. évtől - magyarul és lengyelül

A Magyarok Világszövetsége figyelmeztetéssel búcsúzik a 2014. évtől: jövőre Trianon 95. évébe lépünk. Jövőre a magyar nemzet megfelelő választ kell adjon európai történelmének legsúlyosabb csapására. Tagoltan és jól érthetően ki kell mondanunk, hogy Trianon (1920) és Párizs (1947) számunkra elfogadhatatlan. Az új esztendőre készülődve lengyel barátainkat ekként is megszólítva, közzétesszük a trianoni és a párizsi békeparancs fölülvizsgálatát kérő Igazságot Európának! című petíciónk lengyel nyelvű fordítását, amely a honlapunkon is olvasható.
 

Bővebben...

Székely kiállás a Himnuszért és a magyar lobogóért Sepsiszentgyörgyön

A háromszéki román prefektus súlyos pénzbírságot szabott ki azokra, akik június 4-én, Trianon napján Sepsiszentgyörgyön közterületen énekelték a magyar Himnuszt és lengették a magyar lobogót. A székelyek a minap méltóságteljes, de csattanós választ adtak a provokációra: fúvós zenekarral, többszáz méter hosszú magyar trikolórt vittek a prefektus irodája elé, hogy jól essék neki a látvány. Sepsiszentgyörgy belvárosában minden nap ezrek éneklik a magyar Himnuszt, hogy az is jól essék az elvakult provokátornak.

 

Bővebben...

MTF-23 - Megjelenés előtt - Cúth János: A magyar katonai vitézség évezredei - A harcterek magyar daliái

Megjelenés előtt a 23. magyarságtudományi füzet. Szerzője Cúth János. Címe:  A magyar katonai vitézség évezredei - A harcterek magyar daliái. A füzetben olvasható Kónya-Hamar Sándor írása is Zeyk Domokosról, a segesvári csata hőséről, aki szemtanúk szerint kimentette a kozákok gyűrűjéből a sebesült Petőfi Sándort. A sorozat bemutató-videója ide kattintva látható.

 

Bővebben...

Az Üdvözítő születésének 2014. évfordulójára

Katona Imre összeállításával kívánunk minden olvasónak áldott Karácsonyt.

 

Bővebben...

Herman Ottó és az oláh irredenta

A Herman Ottó Társaság december 15-én, az MVSZ székházában ünnepélyes keretek között emlékezett meg névadójáról, az egyik utolsó nagy magyar polihisztor halálának 100. évfordulójáról. Emlékbeszédet mondott Veszelszki Ferenc, a Herman Ottó Társaság vezetője. A felvidéki cipszer családból származó Herman Ottó, aki nyolc éves koráig csak németül beszélt, nem csak a magyar tudomány egyik meghatározó alakja volt – ornitológus, ichthiológus, néprajzkutató valamint régész –, hanem politikus és lánglelkű magyar hazafi is. Őrá emlékezve, alább teljes terjedelmében újraközöljük 1894-ben, a Vasárnapi Újságban megjelent írását, amelyből kiderül, hogy harminc évvel Trianon előtt a román irredenta már minden román iskolában kötelezően hirdette a magyar területek majdani elszakítását. A kérdésünk csupán az, hogy hol volt akkor, és azóta is mit tesz ez ellen a magyar állam? (Egy kötelező olvasmány, itt.) A rendezvény díszvendége volt Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke.

 

Bővebben...

1. oldal / 96

Free business joomla templates