Tisza István teljes mondata a háború elvesztéséről

Tisza István 0Én elismerem azt, amit gróf Károlyi Mihály t. képviselő úr tegnap mondott, hogy ezt a háborút elvesztettük...

Szokták idézni, hogy 1918. október 17-én, két héttel meggyilkoltatása előtt Tisza István korábbi miniszterelnök ezt mondta volna az Országgyűlésben: Ezt a háborút elvesztettük.

 

A csonka idézet felér egy rágalommal, amivel a hamisan idézők Tisza István e vélt mondatának számlájára írnák azt, hogy a fronton harcoló magyar katonák sorában megbomlott a rend.. Ezzel próbálják leplezni azt a fizetett ügynökök által végzett bomlasztó tevékenységet, ami ténylegesen okozta katonáink harci kedvének elvesztését. Arról már nem is beszélve, hogy ekkor Tisza István már másfél éve nem miniszterelnök.

 

Tisza István ominózus mondata viszont így hangzott el az Országgyűlésben: Én elismerem azt, amit gróf Károlyi Mihály t. képviselő úr tegnap mondott, hogy ezt a háborút elvesztettük.

A bekiabálások után Tisza István így folytatta: Elvesztettük nem abban az értelemben, hogy ne tudnánk még tovább is szívós és hősies védekezést kifejteni; hogy ne tudnók az ellenségnek a végleges győzelmet nagyon drágává tenni, de igenis elvesztettük abban az értelemben, hogy az erőviszonyok beállott eltolódásánál fogva a háború megnyerésére többé reményünk nem lehet, és hogy ennek folytán keresnünk kell a békét oly feltételek mellett, amelyeket ilyen viszonyok kö­zött ellenségeink elfogadnak.

Ha két hét múlva, 1918. október 31-én Tisza Istvánt nem gyilkolja meg aljas módon egy kommunista különítmény, akkor az aznap hatalomra kerülő Károlyi Mihály sem fegyverezhette volna le a frontról hazatérő harcedzett magyar katonaságot, és a magyarság nem vesztette volna el puskadörrenés nélkül ezeréves hazájának kétharmadát.

Tisztelet a reménytelen harcot mégis felvevő Székely hadosztálynak.

Tartozunk ennek az igazságnak kimondásával Tisza István meggyilkoltatásának 100. évfordulóján.

Mellékeljük az országgyűlési jegyzőkönyv-részletet (a melléklet itt tölthetö le), amely Tisza István szóban forgó felszólalásának idézett részletét tartalmazza.

Gyűjts Trianon ellen tíz aláírást Te is!

Videó: Molnár V. József Trianonról

MVSZ Sajtószolgálat

9825/181101

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot.” (Alapszabály)

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldje vissza a nem kívánt közleményt címre, és írja be tárgy-rovatába a meglévő tárgy elé ezt a szót: Leiratkozás.

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

TRIANON98MVSZweb 200


Az MVSZ erkölcsi alapja
Az MVSZ erkölcsi alapja
europa A magyar kérdés rendezése
nem tűr halasztást

Keresünk százezer magyar embert!

Adakozók:  590
Országok:  17  
Települések: 191  
Alakítók:  72
Összesen: (2012.04.26) 8669908 Ft

Közösségek önkormányzása az egyéni és kollektív jogok érvényesítéséreAz MVSZ erkölcsi alapja

Free business joomla templates