Komlósi Ferenc: A nyugat-magyarországi felkelés - II. rész - A két ágfalvi csata

Komlósi Ferenc   Nyugat Mo felkelés iiA vasárnap Sopronban sorra kerülő, Nyugat-Magyarországért meghirdetett nagygyűlésre készülődve Sajtószolgálatunk felkérte Komlósi Ferencet, a Trianon Társaság Soproni Tagozatának korábbi elnökét, hogy készítsen egy rövid összeállítást az 1921-es nyugat-magyarországi fegyveres felkelésről, amelynek eredményeként később visszatérhetett a Szent Korona Országához a már elcsatolt Sopron és környéke, 1921 decemberében, majd 1923-ban további tíz Pinka-völgyi falu.

 

II. rész

 

A két ágfalvi csata

 

 

 

1921. augusztus 28-án a Sopron irányába menetelő  csendőralakulatokat Ágfalvánál feltartóztatta a Francia Kis Mihály parancsnoksága alatt álló kecskeméti „Rongyos Gárda” egységének Kaszala százados vezette csapata. Fogságba ejtették Robert Davyt, a későbbi Burgenland kinevezett osztrák kormánybiztosát. Ugyanitt esett el első hősi halottunk, Baracsi László, a kecskeméti Rongyos Gárda harcosa. Síremlékét, Sopron vármegye emlékoszlopát szülővárosa állíttatta, s itt hangzott el: „Hősi halálával Trianon rabláncából kitörött az első láncszem.”

A többi bevonuló egység mintegy felét szintén megtámadták, megállították vagy hátrálásra kényszerítették.

 

A második ágfalvi csatára 1921. szeptember 8-án került sor. Ebben a csatában a magyar főerőt a bányász-erdész főiskolások, az Ostenburg zászlóalj 5. százada adta. A számos osztrák kém miatt a fiatalok fegyvertelenül, de lőszerrel – kézigránáttal – megrakodva, feltűnés nélkül, kis csoportokban közelítették meg Ágfalvát. 7-én este, sötétedés után egy csendőrszázad vonult ki fegyveresen, és tért vissza anélkül. 8-án néhány órás kemény csatában kiverték a faluból a háromszoros túlerővel rendelkező csendőrzászlóaljat. Olyan jelentőségű győzelem volt ez (természetesen a három nappal korábbi, Kirchschlag osztrák város elleni Rongyos Gárda, magyaróvári gazdászhallgatók, fővárosi mérnökhallgatók és persze mások által is végrehajtott támadással együtt), hogy Ausztria egyelőre teljesen kiürítette a megszállt területeket, hogy rendezze sorait...

 

(folytatjuk)

 

 

Korábban írtuk:

Komlósi Ferenc: A nyugat-magyarországi felkelés - I. rész

Sopronban a Pinka-völgyi falvakért is tüntetünk

Nk-Trianonról - 1945 után is szemet vetettek Sopronra az osztrákok!

Nyugat-Magyarország Ausztriáé? - Bottyán Zoltán az elcsatolás körülményeiről

 

 

Gyűjts Trianon ellen tíz aláírást Te is!

Videó: Molnár V. József Trianonról

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

9794/181011

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot.” (Alapszabály)

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a

globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldje vissza a nem kívánt közleményt sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, és írja be tárgy-rovatába a meglévő tárgy elé ezt a szót: Leiratkozás.

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

TRIANON98MVSZweb 200


Az MVSZ erkölcsi alapja
Az MVSZ erkölcsi alapja
europa A magyar kérdés rendezése
nem tűr halasztást

Keresünk százezer magyar embert!

Adakozók:  590
Országok:  17  
Települések: 191  
Alakítók:  72
Összesen: (2012.04.26) 8669908 Ft

Közösségek önkormányzása az egyéni és kollektív jogok érvényesítéséreAz MVSZ erkölcsi alapja

Free business joomla templates