Komlósi Ferenc: A nyugat-magyarországi felkelés - I. rész

Komlósi Ferenc   Nyugat Mo felkelés 0

A vasárnap Sopronban sorra kerülő, Nyugat-Magyarországért meghirdetett nagygyűlésre készülődve Sajtószolgálatunk felkérte Komlósi Ferencet, a Trianon Társaság Soproni Tagozatának korábbi elnökét, hogy készítsen egy rövid összeállítást az 1921-es nyugat-magyarországi fegyveres felkelésről, amelynek eredményeként később visszatérhetett a Szent Korona Országához a már elcsatolt Sopron és környéke, 1921 decemberében, majd 1923-ban további tíz Pinka-völgyi falu. Komlósi Ferenc összeállítását részletekben közöljük.

 

 

  1. rész

A Saint-Germain-i békével (1919. szeptember 10.) Ausztriához csatolt Nyugat-Magyarország – beleértve Sopront és környékét – felségjogának átadását az antant 1921. augusztus 28-ra tűzte ki. Ausztria a terület elfoglalására 11 oszlopban indított csendőralakulatokat, ebből kettőt Sopron irányába...

Az antant és főleg Ausztria magatartása általános felháborodást váltott ki Magyarországon, és kirobbant a nyugat-magyarországi fegyveres felkelés.

A magyar fegyveres erők két csendőruniformisba öltöztetett elit vadászzászlóaljból, mint karhatalom és a felkelő szabadcsapatokból álltak, amelyek a történelmi Magyarország teljes területéről verbuválódtak, főleg világháborús veteránokból, 2-3000 fős létszámban.

A karhatalmat biztosító két zászlóalj Kismartonban, majd Sopronban – parancsnok: Ostenburg Gyula őrnagy, létszám: 1500 fő körül –, illetve Felsőőrön – parancsnok: Ransenberger, korábban Prónay Pál alezredes.

Parancsnokok: Héjjas Iván (rep. szds.), Budaházy, Tischner, Förster, Füvessy, Molnár, Taby, Gerley és mások. Szinte valamennyien háborút viselt tart. tisztek.

A harcoló csapatok parancsnokai felkérésére főparancsnok báró Prónay Pál alezredes.

Augusztus 28-án már Sopron közelében, Ágfalvánál dörögtek a fegyverek…

(folytatjuk)

 

 

Korábban írtuk:

Sopronban a Pinka-völgyi falvakért is tüntetünk

Nk-Trianonról - 1945 után is szemet vetettek Sopronra az osztrákok!

Nyugat-Magyarország Ausztriáé? - Bottyán Zoltán az elcsatolás körülményeiről

 

 

Gyűjts Trianon ellen tíz aláírást Te is!

Videó: Molnár V. József Trianonról

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

9791/181010

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot.” (Alapszabály)

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a

globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldje vissza a nem kívánt közleményt sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, és írja be tárgy-rovatába a meglévő tárgy elé ezt a szót: Leiratkozás.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

TRIANON98MVSZweb 200


Az MVSZ erkölcsi alapja
Az MVSZ erkölcsi alapja
europa A magyar kérdés rendezése
nem tűr halasztást

Keresünk százezer magyar embert!

Adakozók:  590
Országok:  17  
Települések: 191  
Alakítók:  72
Összesen: (2012.04.26) 8669908 Ft

Közösségek önkormányzása az egyéni és kollektív jogok érvényesítéséreAz MVSZ erkölcsi alapja

Free business joomla templates