Rákoscsabai Kossuth-szobor talány: Országzászló kerül a helyére! De hogyan?

 Amint arról Húsvét előtt hírt adtunk, Rákoscsabán elköltöztették Kossuth Lajos szobrát a Csaba vezér térről egy méltatlan helyre (Csaba vezér teréről a "krematórium" elé?!). Megtudtuk, hogy a költöztetésre azért került sor, mert a helybeliek vissza kívánják állítani az Országzászlót. Az amúgy nemes kezdeményezéssel újabb baj van. És mi lesz a Kossuth-szoborral?

 

Mint levélíróink tudatták, a Kossuth-mellszobor 1948-ban került a Csaba vezér térre, a korábban ott felállított Országzászló talapzatára. A helybeliek így próbálták megmenteni az Országzászló építményét az akkor már kibontakozó Rákosi-diktatúra kommunista pusztításától. Kiderült, hogy jól számítottak: Kossuth Lajos szobra megóvta az országzászló építményét. Eltüntették ugyan a zászlórudat, de a jellegzetes talapzat-építmény átvészelte a kommunizmus évtizedeit.

Pár évvel ezelőtt – miután a Magyarok Világszövetsége 2001-ben kezdeményezte az országzászlók helyreállítását – a XVII. kerületi önkormányzat is erre az elhatározásra jutott. De útban volt a Kossuth-szobor. Ezért költöztették el onnan a mostani méltatlan helyére!? Pedig jól elfért volna a Csaba vezér téren is, a helyreállított Országzászló mellett, egy új talapzaton. Meg is érdemelte volna Kossuth „apánk” szobra, ha már megmentette a kommunizmus rombolása elől ezt a nemzeti szimbólumot.

Ám nem csak a Kossuth-szobor hányattatása a baj a rákoscsabai Országzászlóval. Mint arról Nagy Zsolt országzászló-kutató sajtószolgálatunkat tájékoztatta, az önkormányzat megmagyarázhatatlan okok miatt el akarja bontatni a Kossuth-szobor által megmentett országzászló-talapzatot és egy teljesen mással helyettesítené. Legalábbis erről tanúskodik a Budapest Galéria által jóváhagyott terv, amelyet olvasónk ugyancsak eljuttatott hozzánk, egyben Tarlós István főpolgármester figyelmébe is ajánlva.  És ez legalább akkora eszmei kár és pazarlás, mint a Kossuth-szoborral való méltatlan elbánás.

Kíváncsian várjuk, és készek vagyunk helyt adni Riz Levente kerületi polgármester és Tarlós István főpolgármester állásfoglalásának.

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

9222/170420

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot.” (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

TRIANON98MVSZweb 200


Az MVSZ erkölcsi alapja
Az MVSZ erkölcsi alapja
europa A magyar kérdés rendezése
nem tűr halasztást

Keresünk százezer magyar embert!

Adakozók:  590
Országok:  17  
Települések: 191  
Alakítók:  72
Összesen: (2012.04.26) 8669908 Ft

Közösségek önkormányzása az egyéni és kollektív jogok érvényesítéséreAz MVSZ erkölcsi alapja

Free business joomla templates