Sárospatak - Emlékezés a felvidéki kitelepítettek napján

Április 12-ét országgyűlési határozat nyilvánította a felvidéki kitelepítettek emléknapjává. A Sárospataki Wass Albert Kör  minden esztendőben műsorral emlékezik a sok éven át elhallgatott, tragikus eseménysorozatra, melynek ebben a régióban számos érintettje volt.

 

Az idén erre a sárospataki Művelődés Házának Pódium Termében került sor. A meghívott előadó a felvidéki Szepsiből érkezett: Mihályi Molnár László költő-tanár, a Magyarok Világszövetségének Felvidéki Országos Tanácsának alelnöke. Ismertette a téma szakirodalmát és felvezetésként a MVSZ versaillesi, trianoni megemlékezéseiről villantott fel háttér-képeket. Történelmi keretbe helyezve értelmezte az eseményeket, rámutatva sok olyan összefüggésre, melyek eddig nem kaptak nyilvánosságot a történelemtanításban.  A személyes, családi emlékeket is idéző előadását a „Magyar Kálvária. Felvidék 1945-1948.” valamint Varga B. Tamásnak a Felvidékről kitelepített magyarok emlékezetére készített dokumentumfilmjei illusztrálták és üzeneteit az ugyancsak felvidéki Orlovszky Erzsébet szavalatai mélyítették el.

Az élményt adó, sikeres előadást Tarnavölgyi László köri elnök köszönte meg, s az együttlét szűkebb körben, fehér asztal mellett, érdekes beszélgetésekkel folytatódott.

Korábban írtuk: Gömörfalvi megemlékezés a felvidéki magyarok kitelepítéséről

 

                                    Mihályi Molnár László és hallgatósága

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

9221/170413

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot.” (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

TRIANON98MVSZweb 200


Az MVSZ erkölcsi alapja
Az MVSZ erkölcsi alapja
europa A magyar kérdés rendezése
nem tűr halasztást

Keresünk százezer magyar embert!

Adakozók:  590
Országok:  17  
Települések: 191  
Alakítók:  72
Összesen: (2012.04.26) 8669908 Ft

Közösségek önkormányzása az egyéni és kollektív jogok érvényesítéséreAz MVSZ erkölcsi alapja

Free business joomla templates