MIXVK - Beharangozó - "Radványi Jenő" borászati konferencia

Magyarok IX. Világkongresszusa

 

2016. augusztus 15-20. – Ópusztaszer – Székesfehérvár – Budapest – Pásztó

„Radványi Jenő” borászati konferencia

 

Beharangozó

Kézművesség és természetesség a borászatban

A magyar bor, mint tudjuk, valaha világhírű volt, de az utóbbi közel másfél évszázadban sorra érkeztek a csapások, előbb a filoxéra, majd Trianon, végül a kommunista tervgazdaság. A rendszerváltás magával hozta az újrakezdés és a világhír visszanyerésének lehetőségét.

1989 után két nagy folyamat indult be a magyar borászat keretében. Mindkettő ugyanarra vezethető vissza, a mennyiségi szemlélet visszaszorulására és a minőségi megközelítés térnyerésére. Egyik oldalról megjelentek a kis- és középbirtokok igényes, igen gyorsan csúcsminőséget elérő nemes nedűi, másik oldalról viszont drasztikusan csökkent a hektárszám, sok ember elvesztette az értelmes, önálló, értékteremtő munka lehetőségét az egyszerűbb magyar borok iránti kereslet csökkenésével. Ez szorosan összefügg az idegen országokból érkező, nem ritkán szubvencionált tömegborok áradatával, melyekkel a magyar szőlőtermelők nehezen tudják felvenni a versenyt.

A minőségi szegmensben adalékanyagokat tartalmazó ún. dizájnborok és természetes borok egyaránt szép számmal megtalálhatóak. Az utóbbiak jellemzően kézműves pincészetek termékei. A bor esetében, ellentétben a sörrel, amikor jellemzően inkább a „kisüzemi” meghatározás a pontos, a kézművességnek tényleges értelme van.

A kézművesség általános jelleggel felértékelődött az utóbbi évtizedben, mintegy ellenhatásaként a nagyipari bóvlik dömpingjének. Persze, ha valami divatossá válik, akkor arra a divathullámra sokan igyekeznek felkapaszkodni, így a kézművesség kifejezéssel is visszaélnek egyesek. De Kaló Imre, Karner Gábor, Losonci Bálint, Alkonyi László, Demeter Endre, Maurer Oszkár, hogy csak néhány nagy nevet említsek, valóban kézműves borokat készít, míg más esetekben a kézművesség kimerül abban, hogy kézzel szüretelnek és nem kombájnnal.

Konferenciánk a valódi kézművességgel kíván foglalkozni, a természetes, lehetőség szerint nemcsak adalék-, de vegyszermentes borok világával. Előadóinkat a kézműves borászkodás legnevesebb képviselői közül verbuváljuk. Érdekességként sor kerül egy olyan előadásra is, mely a „kézműves” sörök  utóbbi évekbeni „forradalmát” veti össze a magyar borászat negyed évszázaddal ezelőtti reneszánszával.

dr. Borbély Zsolt Attila

    a konferencia elnöke

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8931/160706

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Free business joomla templates