Európai alkotmány kiegészítésére szánt MVSZ javaslat

Elkészült a leendő európai alkotmány

kiegészítésére szánt MVSZ javaslat

             Az Európai Unió alkotmányozási folyamata, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének a regionális autonómiákról szóló 1334/2003 számú határozata, valamint a Székelyföldön megfogalmazódó, nemzeti alapú területi autonómia iránti igény arra késztették a Magyarok Világszövetségét, hogy dolgozza ki a leendő európai alkotmányból hiányzó, a kisebbségi jogokat szavatolni hivatott fejezetet.

             A Magyarok Világszövetségének elnöksége második olvasatban, távszavazással fogadta el az Európai Konvent alkotmánytervezetét kiegészítő javaslatát, mely becikkelyezve, magyar és francia nyelven áll rendelkezésre.

Az MVSZ európai alkotmány-kiegészítő javaslata a közösségi önkormányzást, a helyi különleges státust és a nemzeti alapú területi autonómiát nevezi meg a kisebbségi jogvédelem legfőbb eszközeiként. Dr. Gaudi Nagy Tamás – Európa jogi szakjogász, az MVSZ elnökségének tagja – a tervezetet elfogadó szavazata mellé a következő sorokat írta: „Minden elismerésem azok előtt, akik részt vettek a mostani szavazás határozattervezetének kidolgozásában, …, amely igényesen, világosan, logikusan és határozottan nyújt egy modellértékű szabályozást a nemzeti kisebbségek ügyének rendezésére. Állítom, hogy a két világháború közötti nagy magyar jogvédők óta (Csekey István, Búza Barna, stb.) nem tettek le az asztalra ilyen szintű munkát ezen a téren. … Óriási jelentőségűnek tartom az előterjesztett tervezetet, amely a magyar Szent Korona tan nemzeti közösségekre vonatkozó részének modern újraértelmezéseként is felfogható, és amely joggal illeszthető a korábbi, ilyen téren alkotott magyar jogi instrumentumok közé.”

A leendő európai alkotmányt kiegészítő MVSZ javaslat alapját Dr. Csapó József erdélyi küldött, ex-szenátor előterjesztése képezte. A javaslat kidolgozásában az MVSZ elnöksége, külügyi bizottsága és védnöki testülete vett részt.

          Az MVSZ javaslat elkészültéhez döntő lökést adott Jacques Chirac francia államfő június 20-án a Szalonikiben, az EU csúcson tett kijelentése, mellyel készséget mutatott egy magyar javaslat támogatására, amely pótolná az európai alkotmánytervezetből hiányzó kisebbségvédő részt. Ezért az MVSZ július 14-én, a francia állami ünnep napján ismerteti alkotmány-kiegészítő javaslatát.

          Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke levélben ajánlotta fel az elkészült javaslatot Jacques Chirac államelnöknek, Valéry Giscard d’Estaing-nek az Európai Konvent elnökének és Medgyessy Péter miniszterelnöknek.

Budapest, 2003. július 10.                                                    MVSZ Sajtószolgálat

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

TRIANON98MVSZweb 200


Az MVSZ erkölcsi alapja
Az MVSZ erkölcsi alapja
europa A magyar kérdés rendezése
nem tűr halasztást

Keresünk százezer magyar embert!

Adakozók:  590
Országok:  17  
Települések: 191  
Alakítók:  72
Összesen: (2012.04.26) 8669908 Ft

Közösségek önkormányzása az egyéni és kollektív jogok érvényesítéséreAz MVSZ erkölcsi alapja

Free business joomla templates